Saveza antifašista Srbije vam poklanja publikacije "Pojmovnik antifašističke borbe II" i "Kako se stvara(la) istorija"

Datum: 
21.10.18

20. oktobra 1944. nakon višenedeljnih borbi Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije i  jedinice Crvene armije oslobodile su Beograd čime je okončana 1287 dana duga fašistička okupacija glavnog grada Jugoslavije.  Tri godine ranije 21. oktobra 1941. u kragujevačkim Šumaricama u okviru kampanje terora i zastrašivanja streljano je oko 3000 ljudi među kojima je bilo i učenika kragujevačkih srednjih škola.

U atmosferi opšteg istorijskog revizionizma, kao podsećanje na tadašnji fašizam, ali i antifašistički otpor poklanjamo vam dve publikacije Saveza antifašista Srbije: Pojmovnik antifašističke borbe II (ur. Milovan Pisarri) i Kako se stvara(la) istorija… — Lične priče učenika i učesnica Narodnooslobodilačke borbe (ur. Marijana Stojčić i Aleksandar Stojaković). Prva publikacija obuhvata najvažnije pojmove vezane za jugoslovensko antifašističko nasleđe, kao i nasleđe drugih evropskih antifašističkih pokreta. Druga sadrži lične priče onih koji/e su se fašizmu aktivno odupirali/e, oblikujući istoriju kakvu poznajemo. Neki od njih su i sami učestvovali u oslobođenju Beograda.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim sagovornicima/cama koji/e su bili/e spremni/e da ispričaju svoje priče, svima koji/e su učestvovali/e u radu na publikacijama i Fondaciji za otvoreno društvo Srbija i Rekonstrukcija Ženski fond bez čije podrške ove publikacije ne bi bile objavljene.

Publikacije može preuzeti ovde: