Suđenja za fašističke zločine u Poljskoj

Suđenje generalu Leru. Izvor fotografije: Yugopapir

 

Drugi svetski rat započeo je 1. septembra 1939. napadom nacističke Nemačke na Poljsku. Okupacioni režim u Poljskoj bio je izrazito surov, prouzrokujući milionske žrtve (procene se kreću od 5,5 do 6 miliona ljudi), od kojih je bilo od 2,6 do 3 miliona Jevreja. Po broju žrtava u Drugom svetskom ratu Poljska se nalazila odmah do SSSR. Poljska vlada u izbeglištvu bila je među prvim vladama koja je već 1940. pred saveznicima pokrenula pitanje kažnjavanja za zločine koje su počinili nacisti. Tom nastojanju naročito važan impuls dao je SSSR, kada se i ova zemlja suočila sa bestijalnim zločinima nacista na svojoj teritoriji. Ipak, posle završetka rata, međunarodni sud uključio je samo predstavnike velikih sila pobednica. U pojedinim državama formirani su nacionalni tribunali.

Već septembra 1944. u Poljskoj su formirani specijalni sudovi koji su na lokalnom nivou sudili zarobljenim zločincima. Po završetku rata poslove ovih specijalnih sudova preuzeli su redovni sudovi. Među prvim procesima održano je suđenje za zločine u logoru Helmno (1945), a januara 1946. osnovan je Vrhovni nacionalni sud (Najwyższy Trybunał Narodowy), specijalizovan za ratne zločine, koji je delovao dve godine, od 1946. do 1948. Sud je bio nadležan za sve nacističke zločine koji su se dogodili na teritoriji Poljske, a čiji su počinioci bili zarobljeni u Poljskoj ili su joj bili predati, prema odredbama Moskovske deklaracije (1943), kao i za domaće saradnike okupatora. Pred sudom je okončano sedam značajnih procesa u kojima je suđeno najvišim nacističkim zvaničnicima u okupiranoj Poljskoj, kao i upravnicima i drugom vojnom i civilnom osoblju logora smrti koji su postojali na teritoriji Poljske (Aušvic). Među osuđenima bio je i zloglasni upravnik Aušvica Rudolf Hes. Suđenja u Poljskoj nastavljena su i kasnije. Talas istraga obnovljen je početkom 21. veka, ali je svega nekoliko dobilo sudski epilog.

 

Srđan Milošević

Literatura: 

Michael J. Bazyler, Frank M. Tuerkheimer, Forgotten Trials of the Holocaust, New York, London 2014; Law Reports of Trials of War Criminals (https://www.loc.gov/rr/frd/Military_Law/law-reports-trials-war-criminals.html);  Andrzej Rzepliñski, “Prosecution of Nazi Crimes in Poland in 1939–2004”

(http://studyres.com/doc/16785052/prosecution-of-nazi-crimes-in-poland-in-1939-2004).