Fašisti pogoduju rastu dionica

Datum: 
03.12.18

Međuratni europski fašizam bio je odgovor tradicionalnih elita i njihovih saveznika iz redova srednjih klasa na rastuću snagu eksploatiranih radničkih masa. Kako bi se suzbila mogućnost pružanja otpora neoliberalizmu, koji je u prethodnom desetljeću doveo do velike krize te pokazao svoje pravo lice čak i onima koji su polagali nade u njegov eventualni uspjeh, povijest se ponavlja i dolazi do ustoličenja autoritarnih prokapitalističkih političkih opcija, na koje prigodno reagiraju i tržišta dionica. Pročitajte komentar ekonomista Douga Henwooda.

 

Investitori željno iščekuju 1. siječnja, kada će na mjesto predsjednika Brazila doći grozomorni fašist Jair Bolsonaro. Isti se pak sa zebnjom pribojavaju 1. prosinca kada će na funkciju predsjednika Meksika biti inauguriran umjereni socijademokrat Andrés Manuel López Obrador (poznat i kao AMLO).

Navodim dva grafikona s indeksima koji predstavljaju promjene na tržištima dionica dvaju zemalja – ili, konkretnije, promjene u dionicama kojima se trguje na njujorškoj burzi, i koje su dizajnirane da oponašaju ove indekse. (Povijest indeksa Meksika pogledajte ovdje, a Brazila ovdje.) Gornji grafikon donosi dugoročnu perspektivu i pokazuje da su se tržišta dionica u dvjema zemljama od nastanka ovih indeksa pa sve do 2011. godine uglavnom kretala usporedo. Putevi su im se razišli 2011. godine, kada je Brazil zapao u duboku ekonomsku i političku krizu. Brazil se oporavio početkom 2016., dok je Meksiko nastavio stagnirati.

Međutim, dva su indeksa počela znatnije divergirati prije nekoliko tjedana. AMLO je izabran 1. srpnja; meksičko tržište dionica nije isprva zabilježilo značajniju reakciju. No proteklih tjedana, s približavanjem njegove inauguracije, nastupila je anksioznost. Nasuprot tome, Bolsonaro je 7. listopada pobijedio u prvoj rundi izbora, ali nije prikupio više od 50% glasova, zbog čega su izbori ponovljeni. Na ponovljenim je izborima, 28. listopada, uvjerljivo pobijedio. Sredinom rujna, i prije prve runde izbora, kada je postalo izvjesno da će Bolsonaro dobiti izbore, dionice su krenule rasti i otada nisu stale.

Osvrnemo li se samo na listopad, razlika je upečatljiva. Od 1. listopada, meksičke dionice bilježe pad od 17,9 posto, dok su u Brazilu porasle za 19,4 posto. ALMO najavljuje poprilično blage reforme i među investitorima se diže panika. Bolsonaro obećaje uništenje ljevice, mobiliziranje ubilačkih odreda u „borbi protiv zločina“, otimačinu resursa autohtonog stanovništva te obasipanje krupnog kapitala povlasticama, a investitori slave.

Prolivena krv ne znači mnogo kada je na pomolu zarada.

 

 

Doug Henwood

Slobodni Filozofski