SAV: Da li u Matici srpskoj nema mesta za antifašiste?

Datum: 
07.09.17

Savez antifašista Vojvodine uputio otvoreno pismo predsedniku Matice srpske.

Savez antifašista Vojvodine (SAV) saopštio je danas da tom pokretu još uvek nije dozvoljeno da održi predavanje u Matici srpskoj u Novom Sadu, zahtevajući od predsednika te ustanove Dragana Stanića da odgovori da li to znači da u Matici nema mesta za antifašiste i levičare, odnosno za javni dijalog.

“Očekujemo odgovor od Vas, jer želimo da verujemo da Vi i Matica ne možete biti protiv toga da antifašisti iskažu svoje mišljenje u Matici srpskoj”, navodi se uotvorenom pismu SAV predsedniku Matice.

U pismu se podseća da se Savez antifašista Vojvodine (SAV) 18. avgusta 2017. godine obraćao ovoj ustanovi povodom predavanja dva kontroverzna gosta iz Savezne Republike Nemačke, Geca Kubičeka i Marka Jongena u prostorijama Matice srpske, kada su pozdravili i Stanićev stav da je ta institucija otvorena za javni dijalog, te da bez ravnopravnosti učešća u javnom dijalogu i za levičare i za desničare nema demokratskog društva.

“Pomislili smo da je to Vaša spremnost na dijalog, pa smo Vam predložili da omogućite Savezu antifašista Vojvodine da u periodu od 04.-15. septembra 2017. godine održi predavanje na temu ‘Neonacizam u Vojvodini na početku XXI veka’ u sali Matice srpske, ali od Vas nema odgovora! Da li to znači da Vi lično i Matica više niste za dijalog, ili je možda tačna konstatacija ‘onih drugih’ da u Matici nema mesta za levičare, antifašiste i sve one koji ne misle kao Vi”, napominje se u pismu koje je potpisao predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.

Autonomija