U Berlinu održan masovni prosvjed protiv ekstremne desnice

Datum: 
16.10.18

U jednom od najvećih javnih okupljanja u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina, u subotu je na ulicama Berlina više od 240 000 ljudi podignulo svoj glas protiv rasizma, ksenofobije i populizma krajnje desnice u Njemačkoj i Europi.

Pet kilometara duga kolona, ujedinjena pod hashtagom nedjeljivi (#Unteilbar), protezala se od Alexanderplatza preko Brandenburških vrata sve do Kipa pobjede. Među organizatorima bile su političke stranke, nevladine udruge, sindikati, škole, pa čak i kazališne skupine.

Prosvjednici su nosili natpise “Solidarnost umjesto isključivanja – za otvoreno i slobodno društvo”, “Gradimo mostove, a ne zidove” i “Ujedinjeni protiv rasizma”.

“Odvija se dramatični politički zaokret: rasizam i diskriminacija postaju sve više društveno prihvatljivi,” kazali su organizatori prosvjeda. “Ono što je do jučer bilo nezamislivo i neizrecivo danas je postalo stvarnost.”

Dolazak više od milijun migranata, od kojih su mnogi stigli iz ratnih zona na Bliskom istoku, ojačao je potporu krajnje desnoj Alternativi za Njemačku. Prisjetimo se, u kolovozu su se ekstremno desne skupine sukobile s policijom u Chemitzu na istoku zemlje te proganjali ljude za koje su mislili da su stranci, nakon ubojstva Nijemca za koje su okrivljena dvojica migranata.

Više od 9,4 milijuna građana i građanki danas izlazi na izbore i bira novu vlast u Bavarskoj. Ankete predviđaju znatan pad podrške Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), što bi moglo loše utjecati i na saveznu vladu kancelarke Angele Merkel.

Mreža za izgradnju mira