Tribina "Uspon desnice i disolucija SFRJ"

Datum: 
21.02.20

U okviru zajedničkog projekta UG "Borba za socijalizam i Saveza antifašista Srbije pod nazivom "Izmedju strepnje i nade" uz podršku fondacije Roza Luksemburg,  tokom ove godine biće održane četiri tribine  na teme koje se odnose na iskustvo  teorije i prakse u SFRJ poput samoupravljanja, društvene svojine, lokalne samouprave i sl. 

Prvo izlaganje na temu "Uspon desnice i disolucija SFRJ" imaće  član Borbe za socijalizam i SAFS-a Zlatoje Martinov. Nakon toga biće organizovan polučasovni razgovor sa publikom.

Svrha  ove prve tribine  je da slušaocima pruži -  kako sa lične tako i sa kritičko-istorijske distance -  pregled o pojavi, rastu  političke desnice  i njezinom uticaju na raspad SFRJ. Biće reči o tome  kako se formirala, razvijala, koja joj je bila društvena baza i koji su ideološki elementi bili u centru njene aktivnosti. Takođe i načini njenog predstavljanja u javnosti i akteri koji su joj pružali prikrivenu ili otvorenu podršku.

Iz ovog jugoslovenskog iskustva sa desnicom,  mogu se naći neki odgovori ali i pouke u kontekstu nadiruće ekstremne desnice i populizma u današnjoj Evropi i svetu.

Dan održavanja: sreda, 26. februar 2020. sa početkom u 18:30 časova. 

Mesto održavanja: MAGACIN, Kraljevića Marka 4-8  Beograd

 

Pozvani ste!