SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 15.05.2015.

Savez antifašista Srbije sa ogorčenjem konstatuje da su samovolja i bahatost vladajuće klase u Srbiji dostigle takav nivo da se, uz pomoć suda pretvorenog u pozorište lutaka, donosi i odluka o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića.

Kada bude dobio tekst te odluke Savez antifašista Srbije će izvršiti detaljnu pravnu analizu i argumentovano pokazati sve laži, falsifikate i krivotvorenja na kojima se ona zasniva. Jer, činjenično i pravno stanje u ovom slučaju nije danas ništa drugačije od onoga iz 1946. godine. Ništa se nije promenilo i nema nikakvih novih „istorijskih istina“. Ono što se promenilo jeste politička volja: na mesto onih za koje su četnička saradnja sa okupatorom i nebrojeni pokolji civilnog stanovništva – žena, dece i staraca – bili i ostali ratni zločini, došli su sledbenici četnika za koje je sve to bila legitimna politička borba koja danas zaslužuje priznanje. Na taj način rehablitacija Draže Mihajlovića, čiji su sledbenici autori i ratnih zločina 90-ih godina, predstavlja nastavak sukoba i u Srbiji i u regionu.

Sa uverenjem da se budućnost naroda ne može graditi na lažnoj prošlosti te da će taj pokušaj brzo propasti, Savez antifašista Srbije izjavljuje, na dan oslobodjenja Jugoslavije od fašizma, da nikada neće priznati odluku o rehabilitaciji ratnog zločinca.

 

 

 

Beograd, 15.05.2015. Savez antifašista Srbije

Predsednik Aleksandar Kraus