Antifašisti: Zašto vlasti ne reaguju na Amfilohijev govor mržnje prema ženama

Datum: 
19.10.17

Savez antifašista Vojvodine postavio je danas vlastima u Srbiji pitanje da li “iz straha ili iz prećutnog slaganja ne reaguju na govor mržnje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija o ženama.

“Da li je to strah ili prećutno slaganje sa takvim stavovima? Da li će svedržitelj političkog života u Srba isto tako energično i furiozno reagovati na ove, blago je rečeno, neprimerene stavove?”, upitao je predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.

Amfilohije je nedavno izjavio da Srpkinje “u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”.

Duško Radosavljević je postavio pitanje predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić koliko dugo će tolerisati primitivizam, mržnju, šovinizam, mizoginiju i napade na „drugost“.

“Koliko dugo ćemo trpeti iživljavanja na ženama, koje po mračnim umovima nisu vlasne odlučivati bilo o čemu, posebno o svome statusu, životu i najvažnije, o svome telu? Pitamo nadležne, posebno predsednicu vlade, dokle ćete to tolerisati?”, naveo je Radosavljević.

On je rekao da je jako teško živeti u državi koja ne vodi računa o elementarnoj egzistenciji svojih građana i građanki i citirao pisca Danila Kiša: „Gospode, kako se ovde brzo smrkava“.

Autonomija