Partizanka na naslovnici The War Illlustrateda

Datum: 
07.03.18

Pronašli smo zanimljivu i rijetko viđenu fotografiju partizanke u savezničkom tisku.

Baš na  današnji dan 1944. naslovnicu The War Illustrateda krasila je partizanka uz sliku maršala Tita uz tekst:

Dvadesetogodišnja jugoslavenska borkinja kojoj se pripisuje ubojstvo 20 Nijemaca: stoji ispred portreta njenog vođe, maršala Tita, dok se oporavlja u Savezničkom kampu za oporavak u Italiji od rana zadobivenih u borbama s nacistima u Jugoslaviji. Ovi kampovi su primili mnogo takvih partizana oba spola i svih godišta, nakon oporavka, obučavaju ih vojni stručnjaci prije nego će se vratit u borbu za oslobođenje svoje domovine. Vojska maršala Tita ima oko 200.000 boraca od kojih su skoro četvrtina žene, a su svi žestoki i neustrašivi vojnici.

Partizanka na slici je Vera Križman, buduća supruga Vladimira Dedijera. Pronašli smo je još u nizu fotografija koje možete vidjeti u galeriji.

U galeriji vam dodatno prilažemo kartu partizanskih aerodroma  s kojih su ranjenici i bolesnici evakurani, te kartu savezničkih sanitetskih kampova u južnoj Italiji.

 

Vera Križman (komandant čete) i Vlasta Kertika, iz Ljubljane, za vrijeme obuke u savezničkom kampu u Bariju, Italija.

Izvor: https://issuu.com/sabarh/docs/__ene_partizanke_i_drugarice__izlo_

Partizanka na savezničkom brodu s jugoslavenskom zastavom. Za vrijeme putovanja na dalmatinski otok. Dalmatinska obala, ožujak 1945.

Izvor: Photo by Mondadori Portfolio via Getty Images

Fotografija u vrijeme formiranja 3. prekomorske brigade. S lijeva na desno u novim britanskim uniformama: Vera Križman, Dana Zagjer iz Ljubljane, Ivana Marković s Krka, Pavica Radnić iz Splita, Ivica Pierić iz Ljubljane. Gravina, Italija, 8. ožujka 1944. godine

Izvor: https://issuu.com/sabarh/docs/__ene_partizanke_i_drugarice__izlo_

Partizanski aerodromi

Bolnice u južnoj Italiji

Antifašistički Vjesnik